2016. sze 17.

Negatív diszkrimináció

írta: hun-1017
Negatív diszkrimináció

Mire nem jó a facebook. Ma feldobta ezt a történetet, ami két éve történt.
Kern András művész Úr után szabadon elfogtam egy levelet.
"Kedves ....!
 
Kérem továbbítsa levelemet  felettesének. Évek óta nem kapok Magyarországon harminckilences férficipőt a férjemnek, mert az üzlettulajdonosok gazdaságtalannak tartják megrendelni a 12 db-os gyűjtőt. Én is foglalkozok marketinggel, és rendkívül rossz hozzáállásnak tartom részükről, mivel nem szívesen megyek be oda még egyszer, ahol már elutasítottak. Negatív diszkrimináció érte férjemet üzletük részéről, amikor olyan okok miatt nem rendelnek meg harminckilences modelleket, mert egynél többet nem tudnak rendelni. Ezeket a méreteket legyártják, és csak a magyar üzlettulajdonosok nem rendelnek, mert nem éri meg.
Köszönöm megértésüket, és az ügy elmozdulása érdekében, levelemet továbbítom a fogyasztóvédelemnek."
Amit válaszoltam a Hölgynek:
Kedves Natàlia!
Félreértett, nem azért nem rendelünk 39-est önnek, mert nem akarunk 12 pàrat árulni, hiszen jelenleg is van 12 pàrunk raktáron, hanem mert ebből a modellből vagy nem volt 39-estől induló szortiment, vagy pont ebből 40-46-ig rendeltünk.
Hogy jobban megértse a cipők rendelésének mikéntjèt:
Ma már csak minimális az a gyàrtó, aki raktárra gyárt.
 Előrendelésre dolgoznak, ami azt jelenti annyit gyártanak le, amit előre megrendeltünk.
Szezonon belül csak alig pár cég ajánl fel olyat, hogy egy darabot is elküld a minimálisan túlgyártott modellekből. ( Ara, Lloyd, Gabor, Josef Seibel)
Legyártatásról hallani sem akarnak.
 A most beérkezett modelleket ez év márciusában rendeltük meg, ahhoz, hogy legyártsák és kiszállítsák időben.
Most a Rieker cég a 2015 tavaszi modellek előrendelésével foglalkozik.
Ők minimális modell számot gyártanak raktárra és azt is fix kartonokban. 
Ilyenkor már nem tudunk olyat kérni tőlük, hogy adjanak egy olyan kartont amiben van 39-es, mert abból válogathatunk ami van.
Az az igazság, hogy,  ha még lenne is nekik egy olyan karton raktàron amiben van egy 39-es, akkor sem szeretnék a meglévő mellé még 11 párat rendelni, mert nem tudok 23 párat eladni egy modellből.
Ha adnának egy, akàr kèt darab 39-est külön, minden további nélkül megrendelném önnek, de sajnos ennél a cégnél ez nem lehetséges.
Ezt meg tudom oldani pl. Josef Seibel, Ara, Lloyd cégeknél, amennyiben van nekik raktáron.
A gyártók a szortikat eltérően határozták meg. Van akiknél én mondom meg mi legyen egy 12 páras kartonban, de van olyan cég, pl. Rieker, aki úgy határozza meg, hogy vagy 39-44/45-ig van karton, vagy 40-46/47-ig.
Így nekünk kereskedőknek kell eldönteni előre fél évvel, hogy azzal a szortival a 39-es, vagy a 46-os lábú vevőt akarjuk kiszolgálni, mert a két méret nincs egy kartonon belül.
A Rieker egyébként is nagyon kevés modellt ajánl fel rendelhetőnek 39-es mérettől. (legalábbis itthon)
Az, hogy külföldön milyen modellek és szortik vannak, ránk nem tartozik, mert minden országban más a modellválaszték és akár a méret és színválaszték.
Németországi kiállításon pl. hiába szerettem volna megrendelni egy modellt, azt mondták rá, hogy azt ide nem hozzák és csak a Német piacra gyártják.
Az, hogy egy kereskedő akar-e tartani 39-est és el tudja-e adni, az minden kereskedőnek a szuverén joga eldönteni. Erre nem lehet senkit kötelezni.
Nàlunk pl. 33-45-ig kaphatóak női cipők, amivel rengeteg kis és nagy lábú vevőt tudunk kiszolgálni. Ezeket a méreteket rendeszeressen keresték nàlunk, ezért is döntöttünk a forgalmazàsa mellett.
Tudom viszont, hogy csak pàran foglalkozunk az országban ekkora méretekkel, mert nem mindenhol keresik.
39-es férfi cipőink is vannak, de nem minden modellből. Ez egyrészt a fent leírtak miatt lehetséges, másrészt azért, mert sokkal több 46/47-es lábú vevőnk van, mint kislábú.
Jelenleg a boltban ezek a modellek vannak 39-esben.
Amint látja, hiába rendeltem nyárra több 39-est, megmaradtak.
Maradok Tisztelettel
Amit, magamban gondoltam:
A fogyasztóvédelemnél meg üvöltöttek a röhögéstől.
Ez a vicc jut ilyenkor eszembe, amikor egy fiatal buzgó mócsing APEH ellenőr egy rabbihoz érkezett ellenőrzés céljából. Elhatározta, hogy megtréfálja az idős rabbit es a következő kérdést tette fel:
- Rabbi, mit csinálsz a gyertyákból lecsöpögő viasszal?
- Összegyűjtjük és elküldjük a gyertyagyárnak. A gyár küld néha egy kis gyertyát cserébe - felelte a rabbi.
- És mit csinálsz az asztalon lévő maradék morzsákkal? - kérdi az ifjú ellenőr.
- Összegyűjtjük őket, elküldjük a maceszgombóc gyárnak és néha kapunk egy kis doboz macesz gombócot - válaszolt a rabbi.
- És mit csinálsz a körülmetélésnél levágott húsdarabokkal? - jött a következő kérdés.
A rabbi habozás nélkül válaszolt:
- Elküldjük őket az APEH-nek, és ők néha elküldenek egy kis pöcsöt.
Persze a magyar boltosok azért nem rendelik meg , mert nem akarják eladni nehogy hasznuk keletkezzen. Nem baszom a nézésed azért nem rendelnek, mert szinte senki nem keresi. Majd pont Te fogod megmondani, hogy miből mennyit tartsak az üzletemben és még fenyegetsz is?! Majd a fogyasztó védelem kötelezni fog, hogy tartsak csak Neked cipőt!? Vagy hogy a picsába gondoltad?  Te foglalkozol marketinggel? Tényleg az komoly és valaki pénzt is ad Neked azért, hogy hülye legyél? Habár, nagyon sokat nem dolgozhat a, Hölgy, ha ennyi ideje van velem levelezni.
Mindenkinek megrendeljük, azt amit megtudunk. Hiszen nekem is az az érdekem, hogy minél több terméket adjak el. Sőt, mi nagyon szívesen rendelünk egyedileg a vevőnek, mert ezt megjegyzik és így ajánlják a boltot másnak, hogy itt nagyon segítőkések voltak.
Na mind1. Tudom sok a rossz tapasztalat a bunkó kereskedő, eladó, de tessék megérteni, hogy nem szabad általánosítani. Vannak még olyan helyek a városban, ahol az üzlet a vevőért van és nem ellene.
Béke

Szólj hozzá